Év vége kedvezményes juttatások nélkül? Mégis hogyan?

Közeleg az év vége és időszerű lassan az év végi juttatások kérdése. Az év eleji adóváltozások és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszűnése alapjaiban formálta át a cafeteria piac látképét. A munkaadók szerint a munkavállalók többsége hiányolja a korábbi széles cafeteriaválasztás lehetőségét és csupán a munkaadók 8%-a zárkózik el az év végi juttatások elől – derül ki többek között az Edenred Magyarország szeptemberben végzett felméréséből.*

A megkérdezett cégek 92%-a tervez az év végi juttatással; ezen cégek több mint fele már most eldöntötte, hogy kiadja a juttatást. A megkérdezetettek csupán 8%-a nem fogja használni ezt a motivációs eszközt. Ez az eredmény nem meglepő, ha figyelembe vesszük a mai közismert munkaerőpiaci kihívásokat, mely némely cég esetében egyenesen munkaerő ínségként jelentkezik. Manapság a béren kívüli juttatás nem csak differenciáló tényező, hanem egyenesen megtartó erő.

 

Ezzel cseng össze, hogy a válaszadók 80%-a adott már idén valamilyen eseti béren felüli juttatást. Dacára az év eleji cafeteria piaci félelmeknek a piac egyértelműen alátámasztja, hogy az eseti juttatás él és virul, a kevesebb kedvezményes lehetőség ellenére is.

Azok között, akik átgondolták már az év végi jutalmak kérdését egyetértés mutatkozott abban, hogy mit látnak a legfontosabb szempontnak az év végi juttatás kiadásakor: a megkérdezett vállalkozások közel kétharmada szerint az év végi juttatás legfontosabb feladata a dolgozói elégedettség növelése, 25% szerint pedig az a legfontosabb szempont, hogy a lehető legnagyobb mértékű összeget adják ki. A dolgozói elégedettséget fokozza az is, ha kényelmesen, széleskörben elkölthető módon kapja meg a munkavállaló az év végi pulykapénzt. Ugyanígy egyöntetűek voltak a vélemények abban a kérdésben is, hogy kiemelten fontos, hogy az év végi juttatást a bértől elkülönülten kapják meg a munkavállalók.

Bár jóval kisebb mozgástér adódik a vállalkozások számára kedvezményes adózású cafeteria elemek terén, még az „egyes meghatározott juttatásnak” minősülő csekély értékű ajándék lehetősége megtalálható a kínálatban. A válaszadó vállalkozások több, mint 70%-a még nem használta ki a csekélyértékű ajándék adókedvezményes lehetőségét, annak ellenére, hogy hallottak már róla.

A lehetőség évente egyszer kihasználható bármely kifizető-magánszemély viszonylatban a minimálbér 10 százalékáig; 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó összegű juttatás akár kiadható a munkavállaló családtagjainak is, így a kifizetés megtöbbszörözhető. Természetesen az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

Bár a cafeteria szolgáltatók piaca az év elejei változások következtében jócskán beszűkült, mégis lehetőség van olyan megoldások alkalmazására, amely kedvező a munkáltatónak és elégedetté teszi a munkavállalót. Magyarország legnagyobb cafeteria szolgáltatója, az Edenred Magyarország kuponos kedvezményekkel megtűzdelt lehetőségeket kínál az év végére. A hagyományos eszközöket előnyben részesítő cégek számára tradicionális, papíralapú utalványokat biztosítanak, a kártyás konstrukciók pedig az innovatív, online megoldásokat kedvelő ügyfeleknek nyújtanak modern, konyhakész válaszokat az év végi juttatásokra. Mindkét megoldással igénybevehető a kedvezményes adózás lehetősége.

További információért kattintson az oldal alján a Kapcsolat menüre.

*Edenred saját kutatás, 100 db 100 fő létszám feletti cég bevonásával, 48 válasz alapján.