Iskolakezdési támogatás adókedvezménnyel? Igen!!

Az Iskolakezdési támogatás nem véletlenül maradt az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában – a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extra kiadással jár.

Az év elején életbe lépett jogszabályváltozással megszűnt a kimondottan iskolakezdési juttatások adókedvezménye. A tavalyi évben ez a jellegű juttatás – meghatározott feltételek teljesülése esetén – 40.71% közteherrel volt kiadható a munkavállalóknak. A cégek jelentős része élt is ezzel a juttatási lehetőséggel, ezzel támogatva munkavállalóikat az anyagilag is megterhelő időszakban. A juttatások megnyirbálása magát az igényt persze nem szüntette meg, éppen ezért a vállalatok többsége továbbra is tervez ezzel a motivációs/szociális eszközzel.

Azt viszont csak egy részük tudja, hogy a juttatás akár a korábbi kedvezményes 40,71%-os közteherrel is kiadható a gyermekeknek. Hogy hogyan?

Csekély értékű ajándékként!

A minimálbér 10 százalékánál, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, így a juttatónak csak 40,71% közterhet kell befizetnie utána, miközben a magánszemélynek adókötelezettsége sem keletkezik. A juttatás év elejétől:

– évente egy alkalommal adható,
– bármely kifizető-magánszemély viszonylatban,
– így a munkavállaló gyermekei részére is,
– 40.71%-os közteherrel, gyermekenként maximum 14.900 Ft értékben.

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

A megoldás hozzáférhetővé tehető az Edenred kártyás konstrukcióival, a hagyományos eszközöket előnyben részesítő cégek pedig választhatják a tradicionális, papíralapú utalványokat is. Az Edenred ezen túlmenően további anyagi segítséget nyújt az iskolakezdéshez: az Iskolakezdési Csomagjaiban található, a július 1-től szeptember 30-ig felhasználható kuponokkal a szülők 15-25%-os kedvezménnyel szerezhetik be a szükséges felszereléseket gyermekeiknek.

További információért kattintson az oldal alján a Kapcsolat menüre.